Τι κάνει ένας ηλεκτρολογικός πίνακας;
Τι κάνει ένας πίνακας διακοπτών;
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πίνακες διανομής είναι ζωτικής σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού σας, αλλά πώς λειτουργούν;
Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πίνακες στον ενημερωτικό μας οδηγό!
Οι πίνακες διακοπτών είναι από εκείνα τα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και συχνά προσπερνάμε χωρίς να κάνουμε δεύτερη σκέψη για το πώς λειτουργούν. Αυτά τα πάνελ θα τα βρείτε παντού στο αστικό τοπίο, από εμπορικά κτίρια έως κατοικημένες περιοχές. Είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ηλεκτρικών μας συσκευών και εργαλείων, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη βασική κατανομή κυκλωμάτων ενός κτιρίου. Οι πίνακες διακοπτών τραβούν την προσοχή μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά μαζί τους. Εκτός από τέτοιες περιπτώσεις, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί ένας πίνακας διανομής και γιατί χρησιμοποιείται; Ακολουθεί μια πλήρης επισκόπηση της λειτουργικότητας ενός ηλεκτρικού πίνακα διανομής και του τρόπου με τον οποίο σας προσφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε.
Η κύρια λειτουργία ενός πίνακα διακοπτών
Οι πίνακες διακοπτών χρησιμεύουν ως αγωγός που σας δίνει τον έλεγχο των ηλεκτρικών διεργασιών των συσκευών σας. Με απλά λόγια, σκεφτείτε τους πίνακες διανομής ως τον μεσάζοντα μεταξύ του ηλεκτρικού δικτύου και των ηλεκτρικών σας συσκευών. Μόλις γυρίσει ένας διακόπτης, το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει αδιάκοπα από τα χέρια στις συσκευές σας. Φυσικά, πολλές πρόσθετες πτυχές τροφοδοτούν τη λειτουργικότητα ενός ηλεκτρικού πίνακα. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η διαίρεση της κύριας τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας σε κυκλώματα διακλάδωσης, τα οποία μεταφέρουν μικρότερες ποσότητες ρεύματος για την ασφαλή λειτουργία των συσκευών. Αρκεί να πούμε? ένα σύγχρονο νοικοκυριό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πίνακες.
Δομές Πίνακα Διακοπτών
Με την πρώτη ματιά, η δομή ενός πίνακα διανομής είναι αρκετά απλή: είναι ένας επίπεδος πίνακας με πολλά κουμπιά πάνω του. Αλλά στην πραγματικότητα, πολλά εξαρτήματα καθιστούν αυτή την απλή κατασκευή λειτουργική και μπορεί να είναι δύσκολη η επεξεργασία τους χωρίς προηγούμενη γνώση. Μερικά από τα κύρια μέρη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Κυκλώματα
Φυσικά, κανένας ηλεκτρικός πίνακας δεν θα λειτουργούσε χωρίς ένα κύκλωμα που να λειτουργεί καλά. Αυτοί οι κλειστοί βρόχοι μεταφέρουν ισχύ σε άλλα μέρη μικρότερων κτιρίων ή περιοχών, καθιστώντας τους βασικό στοιχείο του ηλεκτρικού δικτύου στο σύνολό του. Τα ηλεκτρικά μας δίκτυα δεν θα υπήρχαν χωρίς κυκλώματα. Τα κυκλώματα, γνωστά ως κυκλώματα διακλάδωσης, συχνά χωρίζονται σε μικρότερα μέρη που μεταφέρουν μόνο αρκετό ρεύμα για την ασφαλή λειτουργία μιας συσκευής ή συσκευής.
2. Διακόπτες
Οι διακόπτες δημιουργούν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο σε αυτούς τους ηλεκτρικούς πίνακες, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε εάν ένας συγκεκριμένος βρόχος μονού κυκλώματος ολοκληρώνεται ή διακόπτεται. Με διακόπτες ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, μπορείτε να κατευθύνετε, να ανακατευθύνετε ή να απενεργοποιήσετε τη ροή ισχύος σε μια συσκευή ή ηλεκτρικό εργαλείο όταν είναι απαραίτητο. Η δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης μιας ηλεκτρικής συσκευής είναι ένας βασικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας. Εξάλλου, μια συσκευή χωρίς διακόπτη απενεργοποίησης θα σπαταλούσε άφθονη ενέργεια. Επιπλέον, συσκευές όπως μεμονωμένες ή πολλαπλές γεννήτριες μπορούν να λειτουργήσουν ως δευτερεύοντες διακόπτες στον πίνακα διανομής. Αυτό σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εάν η ισχύς πηγαίνει σε έναν συγκεκριμένο πίνακα διανομής. Άλλοι διακόπτες ενδέχεται να σας προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας ισχύος που λαμβάνει μια συσκευή. Ένας ρυθμιστής τροχός, για παράδειγμα, μπορεί να σας δώσει πιο ακριβή έλεγχο της έντασης του λαμπτήρα ή της ταχύτητας του ανεμιστήρα.
3. Σύστημα ηλεκτρικών ζυγών
Οι ζυγοί είναι λωρίδες μετάλλου, συνήθως αλουμινίου ή χαλκού, που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής ισχύος μέσω του πίνακα διανομής. Αυτά αποτελούν βασική ραχοκοκαλιά για την ασφάλεια του πίνακα διανομής σας, καθώς οι ζυγοί συνδέονται με ένα ρελέ ή μια σειρά από διακόπτες κυκλώματος. Υπάρχει συζήτηση για τη χρήση του χαλκού έναντι του αλουμινίου και αντίστροφα, καθώς και τα δύο μέταλλα έχουν τα αντίστοιχα οφέλη τους. Το αλουμίνιο είναι εξαιρετικά ελαφρύ και πιο βολικό για ηλεκτρικά εξαρτήματα, ενώ ο χαλκός μπορεί να ξεπεράσει το αλουμίνιο στη μεταφορά υψηλών όγκων ρεύματος. Μπορείτε να βρείτε πίνακες διανομής που χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο ζυγού, ανάλογα με το πού χρησιμοποιούνται.
4. Εργαλεία ασφαλείας
Οι προστατευτικές συσκευές εμποδίζουν την υπερφόρτωση του πίνακα διανομής σας, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών σας συσκευών. Η αναβάθμιση του πίνακα διανομής δεν είναι μόνο κρίσιμη για την ασφάλειά σας, αλλά απαιτείται επίσης νομικά σε ορισμένα σημεία. Απαιτούνται διακόπτες ασφαλείας στα κυκλώματα φωτισμού και τροφοδοσίας σε νέα ακίνητα και σε παλαιότερα ακίνητα που υποβάλλονται σε εκτεταμένες ανακαινίσεις.
5. Ηλεκτρικοί Πίνακες
Ένας πίνακας μπορεί να συνοδεύεται από πολλαπλούς πίνακες, ένα από τα πιο ζωτικά μικρότερα εξαρτήματα στην πλακέτα. Μια μονάδα πίνακα πίνακα μπορεί να μεταδίδει και να ανακατευθύνει ηλεκτρική ενέργεια ανάλογα με τη λειτουργία που πρέπει να εκπληρώσει ο πίνακας διανομής και το πού βρίσκεται η πλακέτα. Οι ηλεκτρικοί πίνακες υψηλής ποιότητας μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα με μικρή απώλεια ισχύος. Οι πτυχές υψηλής απόδοσης και ασφάλειας τα καθιστούν επιθυμητά. Τύποι πίνακα διακοπτών Δεν υπάρχει κανένας τύπος πίνακα διανομής που να ταιριάζει σε όλες τις λειτουργίες. Διάφορα είδη εγκαθίστανται σε διαφορετικές τοποθεσίες για τη διοχέτευση και τη διοχέτευση του ηλεκτρισμού.
Κάτι για το τέλος: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει πυρκαγιές σε σπίτια, δυσλειτουργικό εξοπλισμό ελέγχου ισχύος ή φώτα που τρεμοπαίζουν που προέρχονται από έναν ελαττωματικό πίνακα διανομής.
Επομένως, αναβαθμίστε τον πίνακα διανομής σας εάν ζείτε σε ένα παλιό σπίτι που έχει να αναβαθμιστεί πολύ καιρό. Οι νεότεροι πίνακες διανομής πρέπει να εγκατασταθούν όταν ένας υπάρχων πίνακας μεγαλώσει πέρα από μια ορισμένη ηλικία.
Βρείτε έναν ειδικό