Φυσικός καπλαμάς-Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις

Φυσικός καπλαμάς-Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις

Οι καπλαμάδες ξύλου με τον απλούστερο όρο είναι λεπτές φέτες φυσικού ξύλου γενικά πάχους μικρότερου από 1mm. Αυτοί οι καπλαμάδες συνήθως πιέζονται ή ενσωματώνονται ισε πιο παχύρρευστα υλικά πυρήνα, όπως κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες και MDF για να δημιουργήσουν δομικές σανίδες ξυλείας που θα χρησιμοποιηθούν στη θέση της παχύτερης ξυλείας από σκληρό ξύλο. Αυτό εξακολουθεί να είναι πραγματικό ξύλο, αλλά τα μηχανήματα και η τεχνολογία επιτρέπουν στο υλικό να κόβεται σε λεπτές φέτες χωρίς απορρίμματα αντί να το πριονίζει σε χοντρές σανίδες.

Ακριβώς όπως οι χοντρές σανίδες, μπορεί να είναι απλό πριονισμένο, πριονισμένο κατά 1/4, κοπή με σχισμή ή περιστροφική κοπή και να παράγει τα πολλά διαφορετικά σχέδια ρόζων και νερών που σχετίζονται με κάθε κοπή.

Μαζί με τους φυσικούς σκληρούς και μαλακούς καπλαμάδες ξύλου, υπάρχουν κατασκευασμένοι καπλαμάς ξύλου που είναι τεχνητές αλλά και πάλι με φυσικές ίνες κυτταρίνης ξύλου. Αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα από ανανεώσιμα και εξαιρετικά βιώσιμα δάση και συχνά κατασκευάζονται για να αναπαράγουν εξωτικά δάση που είτε κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είτε είναι περιορισμένα είτε πολύ ακριβά στην απόκτησή τους.

Πώς γίνεται η επεξεργασία του καπλαμά ξύλου

Ο καπλαμάς ξύλου επεξεργάζεται σε ένα εργοστάσιο όπως ένα πριονιστήριο για ξυλεία σκληρού ξύλου. Τα κομμάτια καπλαμά, όλων των κορμών ξυλείας που έχουν συγκομιστεί, υποβάλλονται αρχικά σε μια μεγάλη περίοδο εντελώς βυθισμένη σε «δοχεία» ζεστού νερού για να μαλακώσουν οι ίνες ξύλου κατά την προετοιμασία για τεμαχισμό. Μετά από αυτό το μακρύ μούλιασμα, οι κορμοί προετοιμάζονται και προετοιμάζονται για τη λειτουργία τεμαχισμού. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι τεμαχισμού, αλλά όλες συνεπάγονται τη διαδικασία ενός κοφτερό μαχαιριού που κόβει μικρολεπτές φέτες που ονομάζονται φύλλα από τα κούτσουρα του καπλαμά.

Οι μέθοδοι τεμαχισμού που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι η απλή ή επίπεδη κοπή, η περιστροφική κοπή, η κοπή με σχισμή και η κοπή/κόψιμο σε τέταρτα, καθεμία από τις οποίες παράγει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ρόζων. Τα φρεσκοκομμένα φύλλα καπλαμά περνούν σε μια διαδικασία ξήρανσης και επανασυναρμολογούνται σε δέσμες που αποτελούνται από όλα τα φύλλα από το ίδιο κούτσουρο με την ίδια σειρά που κόπηκαν σε φέτες.

Οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον οφέλη του πραγματικού καπλαμά ξύλου

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση καπλαμά ξύλου αντί ή σε συνδυασμό με παραδοσιακή ξυλεία σκληρού ξύλου. Η χρήση καπλαμά είναι πιο οικονομική και αποδοτική χρήση ενός φυσικού πόρου, επομένως πιο φιλική προς το περιβάλλον. Σε σύγκριση με μια σανίδα σκληρού ξύλου πάχους 1mm, ο καπλαμάς ξύλου κομμένος στο θα αποδώσει 40 φορές περισσότερη διακοσμητική επιφάνεια από μία σανίδα σκληρής ξυλείας.

Επειδή είναι ένα εύκαμπτο ξύλο, οι φυσικές ιδιότητες του καπλαμά καθιστούν δυνατό τον καπλαμά επιφανειών που θα ήταν δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο με ξυλεία σκληρού ξύλου. Οι μυριάδες επιλογές διαφορετικών καπλαμάδων ξύλου σε διάφορα κοψίματα προσφέρουν πολλές περισσότερες επιλογές από ό,τι είναι συνήθως διαθέσιμες με τα σκληρά ξύλα. Η ικανότητα λεκέδων και φινιρίσματος του καπλαμά για να ταιριάζει στο δικό σας γούστο είναι εξίσου σημαντική και δεν διαφέρει από τα σκληρά ξύλα. Το αποτέλεσμα είναι μια όμορφη ξύλινη επιφάνεια με βάθος, χρώμα και μοναδικό χαρακτήρα.

Η ευελιξία της χρήσης καπλαμά ξύλου

Ενώ χρησιμοποιούνται συνήθως σε κτίρια και κατασκευές για πόρτες, ξύλινα ντουλάπια, έπιπλα κ.λπ., η ευελιξία των εύκαμπτων ξύλινων καπλαμάδων υπερβαίνει κατά πολύ την παραδοσιακή πτυχή. Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές ενσωματώνουν καπλαμά ξύλου στα σχέδιά τους ως ολοκληρωμένους εσωτερικούς χώρους ή ως έμφαση σε άλλα μέσα.

Άλλοι ακόμη ευφάνταστοι λιανοπωλητές ενσωματώνουν καπλαμά ξύλου στα φωτιστικά τους. Εταιρείες φωτισμού, εταιρείες σήμανσης, κατασκευαστές ηχείων για ηχεία, κατασκευαστές μουσικών οργάνων, κατασκευαστές αυτοκινήτων RV, αεροσκαφών και προσαρμοσμένων σκαφών αναψυχής έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιήσουν αυτό το ευέλικτο υλικό στα προϊόντα τους.

Βρείτε έναν ειδικό

Αφήστε μια απάντηση