Μαθαίνω για την Βιομηχανική ξυλεία

Μαθαίνω για την βιομηχανική ξυλεία

Τα προϊόντα της βιομηχανικής ξυλείας χρησιμοποιούνται συχνά για τη βάση, τα πλαϊνά και τα εσωτερικά μέρη ορισμένων τύπων επίπλων όπου ο σχεδιασμός και η πολυτέλεια δεν είναι απαίτηση. Μερικά έπιπλα ή παιδικά δωμάτια κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από αυτούς τους τύπους βιομηχανοποιημένων ξύλων σε πολύ χαμηλή τιμή, η οποία συχνά εξυπηρετεί καλά τους αγοραστές για πρώτη φορά.

Τύποι ξύλου

Ινοσανίδες

Σκληρό υλικό από πεπιεσμένες ίνες. Οι ινοσανίδες μπορούν να θεωρηθούν μεταξύ των «φιλικών προς το περιβάλλον» τύπων τεχνητού ξύλου, καθώς ενσωματώνουν ανακυκλωμένα υλικά όπως πριονίδι, ροκανίδια, χαρτί, χαρτόνι και φυτικές ίνες. Αυτό συγκολλάται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας συνθετική ρητίνη, στη συνέχεια θερμαίνεται και τοποθετείται υπό υψηλή πίεση για να γίνουν μεγάλα φύλλα. Είναι μια φθηνή εναλλακτική του ξύλου, χρήσιμη για πολλά κατασκευαστικά έργα και έπιπλα. Προς όφελός του, είναι ελαφρύ, ικανό να φέρει βαριά φορτία και έχει καλές ιδιότητες μόνωσης. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ τόσο ανθεκτικό ή ισχυρό όσο το πραγματικό ξύλο. Επίσης, περιέχει τη χημική ουσία ουρία-φορμαλδεΰδη, η οποία απελευθερώνεται καθώς κόβεται η σανίδα. Για το λόγο αυτό, η μάσκα σκόνης και τα γυαλιά είναι απαραίτητα και η κοπή πρέπει να γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο. Η φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνος καθώς και πιθανώς προκαλεί πνευμονική νόσο.

MDF

Ο όρος MDF συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα για να περιγράψει όλους τους τύπους ινοσανίδων. Στην πραγματικότητα, σχετίζεται μόνο με ινοσανίδες μεσαίας πυκνότητας. Για να χαρακτηριστεί ως MDF πρέπει να έχει πυκνότητα 600 έως 800 kg/m3. Εκτός από αυτό, το MDF είναι ένα κατασκευασμένο σύνθετο ξύλο που απηχεί τις περισσότερες λεπτομέρειες στην περιγραφή της ινοσανίδας, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων. Μια εξαίρεση σε αυτό είναι ότι, λόγω των μικρών ινών, κόβει καλά χωρίς να σχίζεται. Ωστόσο οι ινοσανίδες δεν συγκρατούν πολύ καλά τις βίδες ή τα καρφιά.

Επίσης: Λόγω ανησυχιών σχετικά με την τοξική φύση των ρητινών που εμπλέκονται και την πιθανότητα απελευθέρωσης VOCs, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε έρευνα για την παροχή νέων τρόπων συγκόλλησης των ινών.

Μοριακή σανίδα ή Μοριοσανίδα

Και πάλι, αυτό είναι παρόμοιο με τις ινοσανίδες και το MDF καθώς είναι ένας από τους τεχνητούς τύπους ξύλου που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία κατασκευής. Ωστόσο, στην περίπτωση των μοριοσανίδων χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες νιφάδες υπολειμμάτων, γεγονός που δημιουργεί κενά μέσα στη δομή.

Οι μοριοσανίδες θεωρούνται ως μια φθηνή εναλλακτική λύση σε σχέση με το παραδοσιακό ξύλο, επιτρέποντας πιο λογικές τιμές, και πιο ελαφριά έπιπλα. Ωστόσο, αυτά τα έπιπλα δεν θα διαρκέσουν όσο τα αντίστοιχά του κατασκευάζονται από αληθινό ξύλο ή MDF, καθώς είναι επιρρεπή σε στρέβλωση λόγω υγρασίας και είναι πολύ πιο αδύναμα. Όπως και με το MDF/Ινοσανίδες, η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται στη διαδικασία κατασκευής ορισμένων μοριοσανίδων.

Κόντρα πλακέ

Αυτά τα φύλλα, ή οι καπλαμάδες, τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο σε γωνίες 90 μοιρών και κολλούνται στη θέση τους για να σχηματίσουν μια λεπτή αλλά άκαμπτη, ενιαία σανίδα. Η επιφάνεια του φύλλου έχει συνήθως πιο ομαλό φινίρισμα και είναι υψηλότερης ποιότητας από αυτές που χρησιμοποιούνται εντός της κατασκευής. Η πιο τραχιά επιφάνεια στο εσωτερικό βοηθά τη συγκόλληση της κόλλας και το λείο φινίρισμα εξωτερικά δημιουργεί καλύτερη εμφάνιση. Η διασταυρούμενη δομή του κόντρα πλακέ το καθιστά πολύ ισχυρό και ανθεκτικό στην κάμψη. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κόντρα πλακέ, ο καθένας με τις δικές του εφαρμογές:

Βρείτε έναν ειδικό